Close

Proizvodnja

Uzgoj lješnika: oprema, navodnjavanje i mehanizacija

Najveći dio plantaže ima zaštitnu ogradu i na placu se nalaze dva građevinska objekta. To su stara kuća u kojoj se trenutno nalazi mašina za krckanje lješnika i nova kuća koja je sagrađena 2012. godine kao namjenski objekat i koja ima garaže za mehanizaciju, skladište za sušenje i lagerovanje lješnika, stambeni prostor i terasu ispod koje je rezervoar za vodu.

Na cijeloj plantaži je uspostavljen savremeni sistem za navodnjavanje kap po kap. Voda se crpi iz 3 bunara koja se nalaze na plantaži ili iz 4 rezervoara za vodu koji su ukopani i čija je zapremina po 12m3 i jednog bazena koji se nalazi ispod terase kuće i čija je zapremina 40m3

Radovi na plantaži se obavljaju savremenom mehanizacijom koja je kupljena u periodu od 2012. do 2018 godine i sastoji se od: traktor (Zetor 65 KS), mulčer, freza, atomizer, cisterna, prikolica, trimer, mašina za skupljanje lješnika, mašina za krckanje lješnika i kalibrator. Za sve mašine koje se koriste na plantaži imamo potvrde o redovnom održavanju, tehničkoj ispravnosti i servisu.  Mašine nemaju štetan uticaj na okolinu, stvaraju izuzetno nizak nivo buke i rade na gorivo ili struju.

Plantaža je pokrivena 24 satnim video nadzorom i može se pratiti sa mobilnih uređaja.

Urod i prodaja lješnika

U  2018. godini, urod je bio 8 tona (sa ljuskom, što je oko 3,5 tona jezgre) i  prodato je veleprodajnom kanalu: lokalnim marketima (Moj market, As market), lokalnim preprodavcima na pijaci, slastičarnama i privatnim licima za ličnu upotrebu. Očekivani rod lješnika bi svake godine trebao da raste, do postizanja punog roda.

Uzgoj lješnika i rizici

Osnovni rizici su siguran kvalitet i kvantitet lješnika (godišnji urod) i plasman na tržište. To se prevazilazi  redovnim mjerama zaštite i unapređenjima, a na tržište se plasira i pozicionira pažljivo odabranim marketing mixom i prethodnim istraživanjem potreba tržišta.

Zainteresovani ste za kupovinu lješnika?

Kontaktirajte nas i poslaćemo vam ponudu u najkraćem mogućem roku.

small_c_popup.png

Let's have a chat

Lorem Ipsum Dolor Sit Orot Amet