Close

Naše sorte

Saznajte više o sortama lješnika koje uzgajamo

Plantaža lješnika se nalazi u Šušnjarima (selo nadomak Banjaluke). Prostire na površini od 6,5 ha na kojoj je posađeno 2650 sadnica 5 različitih italijanskih hibridnih sorti.

Istarski dugi - porodica Corylus avellana

Porijeklo je iz Istre, Hrvatske, drvo je bujno i vrlo je rodno. Cvjeta rano i dozrijeva rano, protandrična je. Dobro ga oprašuju Tonda Gentile Roman, Davian i drugi.

Plod je lijep, duguljast i velik, težine oko 3,4-3,5 g. Ima relativno razvijen omotač iz kojeg plodovi teško ispadaju. Ova sorta je prilično osetljiva na sušu. U grozdu ima prosječno 3-5 plodova. Učešće jezgre je 46%.

Halski džin

Halski džin je poreklom iz Nemačke a po nekima i iz Holandije. Stablo je bujno i veoma rodno i visoko. Otporna je na niske zimske temperature zbog čega se može gajiti i u oblastima sa hladnijom klimom. I muški i ženski cvjetovi cvjetaju kasno krajem januara meseca. Ima izraženu protandriju i bogat je polenom. Za njega su dobri oprašivači Cosford i dugi španski. Sazrijeva krajem avgusta ili početkom septembra.

Plod je veoma krupan, okruglasto-koničnog oblika i malo pljosnat, mase oko 3,6 g. U grozdu ih ima do 5 komada. Ljuska je tamno smeđe boje. Omotač je dug, u ravni ploda ili malo duži. Učešće jezgre je oko 37%.

Tonda gentile delle langhe

Italijanska sorta, postala od leske Corylus avellana. Žbun je srednje bujnosti, daje dosta izdanaka i rano cvjeta. Rano resa tako da se resanje i zrenje ženskih gametofita nikada ne podudara te je izražena protaginija. Zbog svega toga joj je potreban oprašivač, uglavnom Cosford, Halski džin i Negret a zbog slabe klijavosti polena ona sama je loš oprašivač. Sazrijeva rano u avgustu mjesecu.

Plodovi su okruglasti sa zaoštrenim vrhom, u grozdu ih ima 2-3 i sitni su, mase u proseku oko 2,5 g. Omotač ploda je koliki i plod pa plodovi lako ispadaju iz njega, ljuska je tanka, ali tvrda. Učešće jezgre je oko 58%.

Tonda gentile romana

Ovo je italijanska sorta velike bujnosti, žbunastog oblika ali raste uspravno pa se može gajiti i kao stablašica jer formira malo izdanaka. Dobro podnosi hladnoće pa se može gajiti i u hladnijim kontinentalnim oblastima.

Cvjetanje je srednje pozno, dobar je oprašivač za većinu sorti (nju dobro oprašuju Cosford, Daviana, Mortarella i drugi). Sazrijeva krajem avgusta meseca. Raste u grozdovima, u proseku 3,2 ploda, srednje krupnoće (oko 2,8 g). Omotač je duži od ploda, ljuska je tanka, kestenjasto prugasta. Jezgra je veoma kvalitetna a učešće jezgre je oko 45%.

Tonda di giffoni

Italijanska sorta koja potiče sa Sicilije. Stablo joj je srednje razvijeno (od široke do uspravne krošnje – žbuna) i nije bujno. Osjetljiva je na kasne prolećne mrazeve. Odlikuje se dobrom rodnošću i odličnim kvalitetom plodova. Rano resa, a dobro je oprašuju barselona, okrugli bijeli i drugi.

Plod je okruglastog oblika, srednje krupan, mase oko 2,5 g, u grozdu ih ima u prosjeku 2-3. Okruglasti omotač je duži od ploda, ali kada sazri plod lako ispada iz njega. Ljuska je srednje tanka obojena kestenjastim prugama. Učešće jezgre je oko 46%.

Plantaža se sastoji iz 3 dijela:

 

  • Najstariji i najveći dio ima 1900 sadnica i zasađen je 2012. godine. 
  • Drugi dio je zasađen 2014. godine i ima 550 sadnica, 
  • Treći dio je zasađen 2017.godine i ima 200 sadnica.
small_c_popup.png

Let's have a chat

Lorem Ipsum Dolor Sit Orot Amet